Vajinismus tanısı koyabilmek için vajinimus konusunda deneyimli bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına muayene olmak gereklidir. Yaklaşık 10 sn süren basit bir muayene ile tanı rahatlıkla konulabilir. Tanı esnasında vajinaya herhangi bir muayene aleti ile giriş yapılmasına gerek yoktur. Dolayısıyla bu korku ile muayenenizi ertelemeyin.

Kadınların çoğu doktora başvurmaktan çekinir ve tanı almakta gecikir. Ancak deneyimli jinekologlar vajinismuslu hastanın endişe ve korkularını iyi bildikleri için onu canını yakıcak muayeneden kaçınırlar.

Vajinismuslu hastayı değerlendirilen en çok yapılan hatalar, hastaya yanlış ve gereksiz yere ameliyat önermek. Vajinismuslu hastalarda sorun anatomik değildir. Sorun psikolojiktir ve terapi ile çözülebilir.

Doktorların birçoğu vajinismus konusunda yeterli tecrübeye sahip değildir. Burda en önemli konu doğru doktora ulabilmektir. Kadınlar kendilerimi rahatlıkla ifade edebilmeli ve hekiminin yanında kendini güvende hissedebilmelidir. Bu şartlar sağlandığında vajinismus tanısı kolaylıkla konulabilir. Kayseri kliniğimde vajinismus tedavisine başlamadan önce muhakkak çiftlerle detaylı görüşme planlıyorum.

Vajinismus tanısı çoğunlukla yanlış konulur. Cinsel birleşme korkusuna bağlı olarak kasların istemsiz kasılmasına vajinismus denir. Bazen sorun yanlışlıkla vajinal enfeksiyonlara, kızlık zarı problemlerine veya endometriyozis hastalığına bağlanabilir.

Vajinismus tanısını isabetli koyabilmek için diğer nedenlerin dışlanması gerekir. Bunun içinde detaylı bilgi almak önem arz eder. En büyük yanlışlardan biri uzmana başvurmadan sadece internetten yanlış bilgiler edinmektir. Alkol alarak cinsel birliktelik denenmesi gibi denemeler bir fayda sağlamacağı gibi vajinismus şikayetini daha kötüye götürebilir. Kayseri’de vajinismus tedavisi için görüştüğüm hastlarımda daha önce internetten okudukları yanlış bilgilerle denemeler yaptıklarına şahit oldum.

Vajinimus kızlık zarının ameliyat ile alınması ile düzelebilecek bir sorun değildir. Bu tarz yöntemlerden uzak durulması gerekir.

Vajinismus tanısı kesinleştikten sonra vajinismus tedavisi için planlama yapmak gerekir. Ben kliniğimde Kayseri, Kırşehir, Niğde, Nevşehir, Yozgat gibi çevre illerden çoğunlukta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanından gelen vajinismus hastaların sorunlarını çözmek için tedavi planlıyorum. Vajinismus tedavisi fiyatlarının sorumun kaç seansta çözüleceğine göre herkeste farklılık gösterebileceği unutulmamalı ve tedavi fiyatı sormadan önce muhakkak bir hekime karar verilip yol haritası çıkarılmalıdır. Doğru ve vajinismus konusunda deneyimli bir doktora başvurmak nerdeyse tedavinin yarısını tamamlamak demektir.

Menü