Polikistik Over Adet Gecikmesi Ne Kadar Sürer?

Polikistik over hastalarında adet gecikmesi herkeste farklıdır. Yılda 9 dan daha az adet olunması sık görülen bir durumdur. Adet sıklığı ve gecikme miktarı hastanın kilosuna, genetik meyiline ve kandaki testesteron düzeyine göre farklılık gösterir. Genellikle 40 günden daha uzun süren aralıklarla adet olurlar. Bu ise yaklaşık minimum 10 gün gecikmeye eşdeğerdir. Ancak daha şiddetli hastalıklarda yılda iki veya üç defa gibi çok nadir adetler görülebilir.

İlaç kullanmadan hiç adet olmamak normal midir?

Çok kilolu hastalarda ise ilaçsız hiç adet olamama gözlenebilir. Bu hastalara çocuk düşüncesi yok ise doğum kontrol hapları verilebilir veya aylık progesteron tedavisi planlanabilir. Adet sıklığının normale yakın olması kendiliğinden hamile kalma ihtimalini ve tüp bebek başarı oranlarını yükseltir.

Adetler Neden Gecikir? 

Düzenli adet olunması için yumurtlama olmalıdır. Polikistik over hastalarında yüksek testesteron yumurtlamayı engeller. Yumurtlama olduğunda yumurtanın zarı korpusluteum isimli progesteron hormonu salgılayan bir yapıya dönüşür. Progesteron hormonu önce kanda yükselir. Daha sonra gebelik oluşmaması durumunda kandaki progesteron seviyesi düşer ve kadınlarda progesteron çekilme kanaması başlar. Gebelik oluşması durumunda progesteron hormonu sürekli üretileceği için yine adet olunmaz.

Adet söktürücü ilaç kullandıktan sonra eder ne zaman başlar?

Adet söktürücü ilaçların içeriğinde progesteron vardır. İlaçları kullanırken hormon yükselir. Bu ilaçlar 5-10 gün arası kullanılabilir. İlaç bırakıldıktan sonra kandaki progesteron hormonu düşmeye başlayacağı için adet başlar. Burda önemli olan ilacın ne zaman alınmasının bırakıldığıdır. Çoğu zaman ilaç bittikten 4-5 gün sonra adet kanaması başlar. 

Doğum kontrol hapı ile adet olunabilir mi?

Bu ilaçlarda yukarda anlatılan progesterona ilave olarak östrojen içerirler. Kullanım esnasında adet olunmaz. Ancak 21 günlük hap alımı bittikten sonra hormonlar düşünce adet kanamaları gözlenir. Kanamalar 2 ile 10 gün arasında sürebilir ve normaldir. Bu süreden faklı olursa uzman doktor tarafından muayene edilmeniz gerekir. 

Menü